HASAR NEDİR?

İster tek taraflı ister iki taraflı olsun (iki veya daha fazla aracın karıştığı trafik kazaları) aracınızın almış olduğu zarara, maddi hasar bir başka deyişle araç hasarı denilmektedir. Araç hasarı ve değer kaybı farklı kavramlardır. Aracınızın almış olduğu hasar tutarı, sigorta şirketi tarafından atanan eksper tarafından öncelikle aracın serviste incelenmesi ardından parça ve işçilik bedellerinin girilmesi ile oluşur. Halk arasında hasar kaydı / tramer kaydı denilen hasar tutarı buradan gelmektedir. 

Aracınıza ait hasar tutarını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ait 5664’e plakanız ile kısa SMS atarak öğrenebilirsiniz.

Aracınızın hasarının ve hasar tutarının eksik ve hatalı olarak tespit edildiğini düşünüyorsanız hukuk büromuzdan destek alabilirsiniz. (Sigorta şirketi tarafından hak sahibine eksik ödeme yapılması, onarımın yarım kalması, servisin sizden ekstra ücret talep etmesi, parça tedariği gönderilmemesi veya uzun süre onarımın bekletilmesi vs.)

Davacı vekili aldığımız bir dava (sigorta tahkim dosyasında) lehimize verilmiş bir karardan alıntı:

‘’Kaza neticesinde araç üzerinde kaporta, şase, boya, elektrik, mekanik, cam ve döşeme aksamlarında meydana gelen hasarların tespit edilerek onarılması ve değişimi gereken parçaların tespitinin yapılarak aracın kaza öncesi durumuna getirilmesi için yapılan hasar miktarı belirlenme tekniğidir.’’ (TARİH : 14/09/2020 BAŞVURU TARİHİ VE SAYISI : 17/07/2020 – 2020.E.53150 DAVACI : TUĞ***)

Ayrıca aracınızın hasarı ve aynı zamanda değer kaybı kaza tarihine göre belirlenir. Örneğin kaza anında piyasa bedeli 500.000,00 TL olan bir aracın, 1 yıl sonra değeri 1.500,000 TL olabilir. Ancak 2 yıllık süre içinde sigorta şirketine ne zaman başvurulursa başvurulsun hasar tazmini ve değer kaybı tazminat ödemesi kaza tarihi baz alınarak belirlenir.

Davacı vekili aldığımız bir dava (sigorta tahkim dosyasında) lehimize verilmiş bir karardan alıntı:

‘’ T.T.K.’nuna göre, sigortacı tarafından ödenecek tazminat miktarı sigortalı malın menfaat değerinin rizikosunun gerçekleştiği anda ki değeri dikkate alınarak tespit edilmektedir. Yine Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartları Madde 3.3.1.1. hükmüne göre “ Sigorta tazminatının hesabında sigortalı menfaatlerin rizikonun gerçekleşmesi anındaki tazmin kıymetleri esas tutulur.” (BAŞVURU TARİHİ VE SAYISI : 18/12/2019 – 2019.E.116310 KARAR TARİHİ VE SAYISI : 14/05/2020 – K-2020/42720 BAŞVURAN : ÖZ**** )

Yorum Yazın

guvenlik anahtari

Yol Tarifi